Museer att besöka i Linköping

Det finns ett flertal bra museer som är värda ett besök när du väl befinner dig i Linköpingstrakten. Här listas några av de mest intressanta.

Flygvapenmuseum

Det här museet passar besökare i alla åldrar. På Flygvapenmuseum hittar du en riktigt spännande flygplanssamling med fokus på militärflygplan, även om det också finns andra flygrelaterade objekt i samlingen. Mest imponerande är nog vraket av den DC-3:a som sovjetiskt jaktflyg sköt ned över Östersjön på 1950-talet. Museet erbjuder en mängd aktiviteter både för barn och vuxna, bland annat kan man testa flyga JAS 39 Gripen i en simulator eller lära sig hur man bygger ett flygplan.

Östergötlands museum

Östergötlands museum bjuder på ett varierat utbud av utställningaroch aktiviteter. Här finns allt från en utställning om internets framväxt till konst från 1500-talet och svensk samtidskonst. Skeletten som hittades i en stenåldersgrav i Bergsrondellen finns också i en utställning på museet. Dessutom arrangeras ett flertal kulturhistoriska visningar och guidningar i närområdet – perfekt för den som vill uppleva lite Linköpingshistoria.

Kornettgårdens samlingar och café

Kornettgårdens utställningar är ett måste att besöka för den som älskar gamla föremål. Här har man byggt upp miljöer fyllda med olika bruksföremål. Till exempel kan du se hur en gammal lanthandel, radioaffär eller hattaffär såg ut, eller beundra gamla brudklänningar, kameror och telefoner. Föremålen är från en period som sträcker sig mellan slutet av 1800-talet och tidigt 1980-tal. Dessutom finns ett café med hembakat fika.

Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum

Det här är ett museum för den som är intresserad av svensk medeltid och kyrkohistoria. Här får du lära dig mer om slottets och domkyrkans historia från 1100-talet och framåt. I slottet finns ett gömt biskopstorn från 1200-talet samt ett flertal vackra silverföremål och textilier.

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Ett perfekt sommarmuseum som visar hur livet var förr. Här kan du vandra runt i historisk miljö bland ett flertal olika trädgårdar och mindre museer som bland annat ger en bild av svensk landsbygdshistoria.