Rida i Linköping

En aktivitet som finns i Linköping är ridning. Här finns flera möjligheter till att gå på ridskola och lära dig rida, vare sig du är ung, vuxen eller har funktionshinder. Ridning som sport kommer från början från det militära, och därför var det endast män som red och tävlade förr, men idag ser det helt annorlunda ut.

Från att ha varit en mansdominerad sport finns det idag mest mest tjejer runt om på ridskolorna. Visste du att just ridsport är en av väldigt få sporter där män och kvinnor tävlar på precis lika villkor?

Hästar och ridning främjar ansvarstagande

Det finns många studier som visar att hästsport är bra för koordination, balans och självkänsla, men den lär också utövaren att ta ansvar, känna empati och att helt enkelt må bra. I Linköping finns flera ridsportanläggningar där du kan lära dig rida, sköta och umgås med hästar och människor med samma intresse. På ridskolorna finns både hästar och mindre ponnyer och du får lära dig att på ett säkert sätt vistas bland dessa djur.

De flesta ridskolor har ett skötarsystem som innebär att du som ridskoleelev kan bli tilldelad en sköthäst som du får pyssla om lite extra och hjälpa till att sköta. På Valla Ponnyklubb får du dessutom lära dig ännu mer om djur och ansvaret det innebär med att ta hand om ett djur, och därför börjar alla blivande hästskötare som getskötare och får ta hand om en get till en början.

På Smedstad Ridsportcenter, som även inhyser Linköpings Fältrittklubb, finns det daglig verksamhet för den med hästintresse och det finns dessutom ett fritids med hästinriktning så att även barn i skolåldern kan vara på ett fritids som ger en meningsfull fritid inom barnets intresse.

Har du egen häst men ingen tränare kan du ta privatlektioner eller rida på i vanlig lektionsridning men på medhavd häst på fantastiskt fina och moderna anläggningar med tillgång till ännu mer fantastisk natur.

Lycka till med ridandet!