Ta Kinda kanalbåt till Rimforsa

En sysselsättning många Linköpingsbor och turister också för den delen roar sig med i Linköping på sommaren, är att ta Kinda kanalbåt från Stångs magasin ända bort till Rimforsa. Turen går på Stångån och det går att se massvis av fina villor och trädgårdar på vägen bort. Det tar ca 6 timmar för att ta sig igenom allt och hem igen. Utmed Stångån ligger det många mysiga inbäddade badplatser och när båten sveper förbi dem brukar badgästerna vinka hej vilt.

Upptäck Linköping vattenvägen

Stångån och Kinda kanal flyter liksom ihop i Linköping. Det är en mindre variant av Göta Kanal som ligger alldeles nära den också. Många älskar att paddla kanot eller kajak på Kinda kanal och under sommartider kan du hyra kajaker på Linköping beach som ligger nedanför Scandic Hotell. Du kan även ta din båt om du har någon men var beredd på slussarna vid exempelvis Tannefors.

Om du tar båten Kinda så kommer du att uppleva 14 slussar till dess att du är framme. Turen med båten kallas för Stora Kanalturen.

Linköping levde upp i och med kanalerna

Från början var Linköping lite isolerad men i och med Göta Kanal och Kinda Kanal som öppnade upp för transporter och båttrafik, blev Linköping nu en knutpunkt. Idag har både Göta Kanal och Kinda Kanal en stor betydelse när det kommer till kulturhistoria. Det är lite av den du kommer att uppleva när du tar båten mellan Linköping och Rimforsa eftersom du får berättat för dig vad du ser. Hela den här sträckan har blivit rena turistattraktionen så var beredd på att det inte bara är östgötar som köper en biljett.

På vägen bort till Rimforsa kommer du att stöta på små platser som Sturefors och Brokind. I Brokind ligger ett vackert slott och ett stort naturreservat för dig som vill strosa runt på egen hand och titta på kulturhistoria.